Nov 26

Despre cutremur

INFO

Cutremurul este un fenomen natural, la fel ca ploaia sau ninsoarea. De-a lungul timpului, fenomenele naturale au contribuit la „modelarea” suprafetei planetei noastre. Acestea afecteaza fiecare parte a Pamantului si, in functie de efectele pe care le au, pot fi mici si fara importanta sau pot fi catastrofale.
Cutremurul poate dura doar cateva secunde, dar procesele care il cauzeaza se formeaza in milioane si milioane de ani.Cauzele cutremurului nu au fost cunoscute dintotdeauna, astfel ca, in trecut, cutremurul facea obiectul legendelor si al speculatiilor fanteziste ale popoarelor lumii. Stiinta care se ocupa cu studiul seismelor (cutremurelor) se numeste seismologie, de la cuvantul din limba greaca seismos, care inseamna a zgudui. Oamenii de stiinta care studiaza seismele sunt numiti seismologi.
Din cuprins:
Ce este cutremurul?
Cutremurul este o zguduire brusca a Pamantului, cauzata de eliberarea rapida a energiei acumulate in roci. Zguduirea din timpul cutremurului poate duce la pierderea de vieti omenesti. Adeseori, in cazul cutremurelor puternice, pe langa distrugerile de cladiri si infrastructura, pot avea loc alunecari de teren sau se pot produce valuri uriase (tsunami)……..Zonele seismice din Romania
Seismicitatea Romaniei este repartizata pe mai multe zone seismice principale: Vrancea, Fagaras-Campulung, Banat, Crisana, Maramures si Dobrogea. La acestea se adauga zone epicentrale cu importanta locala, in regiunea Jibou si a Tarnavelor, in Transilvania, nordul si vestul Olteniei, nordul Moldovei si Campia Romana…….


Distribuia focarelor in regiunea Vrancea (inseria 3D din stanga)

 

 

Descarca materialul complet

ACTIVITATI

FISE