Workshop ROEDUSEIS Caciulata

Consortiul proiectului ROEDUSEIS a organizat in perioada 26-28 septembrie 2014 in localitatea Caciulata, jud. Valcea, un workshop pentru profesorii din reteaua ROEDUSEIS. Acesta a fost  organizat in cadrul Actiunii 3.4 etapa III/2014 care are ca scop organizarea de module didactice initiate de catre specialisti din cadrul consortiului si continuate prin intermediul educatorilor/profesorilor ce vor beneficia de suport pe tot parcursul anului scolar. Tema workshop-ului a fost “Seismologia in scoli. Activitati si module didactice pentru profesorii din cadrul retelei ROEDUSEIS”, iar prezentarile au fost sustinute de catre reprezentantii institutiilor partenere. Sesiunile au cuprins exemple practice si sugestii metodologice pentru cadrele didactice care doresc sa sustina activitati cu elevii pe aceasta tema.
Workshopul s-a bucurat de prezenta d-lui Director General al Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP), Dr.ing. Constantin Ionescu si a d-lui Prof. Dr. Mihail Sandu, fondatorul Centrului de Pregatire pentru Performanta – Calimanesti.

 

Workshopul a debutat cu o prezentare a situatiei proiectului si a activitatilor derulate pana in prezent in etapa III/2014 (Dr.ing. Dragos Tataru, INCDFP).
Profesorii participanti au prezentat la randul lor activitatile si modul in care au utilizat in anul scolar 2013-2014 materialele educationale dezvoltate in cadrul proiectului si distribuite fiecarei scoli in parte in etapa precedenta. De mentionat ca fiecare unitate scolara a utilizat aceste materiale, activitatile fiind dintre cele mai diverse. Aici putem mentiona: ore cu activitati practice in cadrul materiilor predate aflate in programa scolara (ex: fizica –  unde seismice, geografie –  placi tectonice s.a.), ore in cadrul unui cerc optional, etc. Aceste activitati educationale au fost insotite, in cazul celor mai multe dintre scoli si de activitati de diseminare. Diseminarea s-a facut atat prin intermediul unor articole sau informari in revistele scolare sau pe pagina de internet a scolii, cat si prin prezentari in cadrul cercurilor pedagogice si la inspectoratelor scolare.

 

 

 

A doua zi a workshop-ului a fost dedicata in exclusivitate expunerilor teoretice si activitatilor practice bazate pe datele seismice inregistrate de catre seismometrele instalate in scoli. Prima sesiune sustinuta de catre Dr. fiz. Bogdan Zaharia (INCDFP) s-a centrat pe de instalare si calibrare a unui seismometru educational pentru obtinerea de inregistrari utile si pe folosirea aceastui exercitiu ca activitate interactiva (“hands-on activity”).

 

 

Sesiunea a continuat cu ceea ce s-a considerat a fi nucleul workshop-ului si anume prezentarea modalitatilor de utilizare a datelor inregistrate de catre seismometrul educational sau a datelor provenite din alte surse in activitati didactice desfasurate cu elevii (nivel liceu, in special) in salile de clasa. Programele necesare, modul de configurare si utilizare a lor si activitatile posibil a fi  dezvoltate cu jutorul lor, au fost prezentate de catre Dr.ing. Bogdan Grecu (INCDFP).

 

Sesiunea celei de-a doua zile s-a incheiat cu expunerea dlui Dr.ing. Emil Sever-Georgescu (URBAN-INCERC) “Seismele din Romania, scolile, cadrele didactice si elevii”. Subiectele prezentate au adus in discutie nivelul la care a ajuns seismologia pe plan mondial, in Europa si Romania ca si instrument de educare si constientizare a riscurilor datorate hazardelor naturale si rolul pe care il joaca proiecte precum ROEDUSEIS in schimbarea unor atitudini fata de utilizarea in scop educational si a altor metode  decat cele clasice; prezentarea efectele seismelor asupra cladirilor, cu particularizare pe zone geografice si exemplificare cu ajutorul machetelor de cladiri (BURURU), etc.

 

In ultima zi a workshop-ului, au fost dezbatute modalitati concrete de introducere in activitatea didactica a resurselor educationale ROEDUSEIS. In acest sens a fost pusa in discutie atat posibilitatea derularii unor activitati cuprinse in materialele educationale ROEDUSEIS in contextul continuturilor programelor scolare ale diferitelor discipline cat si posibilitatea introducerii in curricula scolara a unei noi discipline de seismologie cu caracter optional.

Pentru sustinerea primei posibilitati,  Conf. dr. Nicoleta Brisan (UBB-FSIM) a prezentat exemple de continuturi din programele scolare ale unor discipline de la toate cele trei niveluri educationale, precum Cunoasterea mediului, Stiinte ale naturii, Fizica, Geografie, Tehnologie,  etc. care pot fi sustinute prin activitati propuse in materialele educationale si abordate intr-o maniera interactiva.

In sprijinul celei de-a doua posibilitati de implementare a activitatilor ROEDUSEIS la nivel de scoala, d-na prof. de geografie Iuliana Dumitru de la Liceul Decebal de ladin Constanta, prin intermediul Dn Prof de geografie Iuliana Dumitru, a prezentat cele 3un optional optionale de seismsologie aprobate la nivelul Liceului Decebal si introdus pentru a fi introduce in anul scolar 2014-2015 ca disciplina optionala  la 3 clasele de a IXXI-a. Acest optional , si care se utilizeaza ca support materialele educationale dezvoltate in etapa 2013 a proiectului. Discutia care a urmat s-a constituit intr-un elementun punct extrem de important si constructiv al intalnirii si s-a concretizat prin in formarea de grupuri de lucru alcatuirea de grupe de lucru pentru pe fiecare ciclu educational (primar, gimnazial si liceal) care, cu sprijinul consortiului proiectului, au ca misiune    care sa dezvolte dezvoltarea o unei propunere propuneri de optional, numit “ de sSeismologie” care sa fie propus inaintat spre aprobare MEN.

 

 

Workshop-ul s-a incheiat cu o sesiune de evaluare si distribuire a unor chestionare de feedback prin care s-a urmarit identificarea punctelor pozitive si a celor slabe ale sesiunii precum si parerea referitoare la activitatile derulate pana acum in cadrul proiectului, care si in ce mod trebuie modificate.

Cadrele didactice care au participat la actinile din cadrul acestui workshop sunt profesori preuniversitari de la scolile implicate in proiect:

–    Liceul Teoretic “Andrei Muresanu” Brasov
–    Scoala Gimnaziala Ghimbav, Brasov
–    Colegiul National “Mihai Viteazu”, Bucuresti
–    Complexul Educational “Lauder”, Bucuresti
–    Liceul Teoretic „Nicolae Balcescu”, Cluj-Napoca
–    Liceul Teoretic  “Decebal”, Constanta
–    Colegiul “Costache Negruzzi”, Iasi
–    Colegiul National „A.I.Cuza”, Focsani
–    Liceul Teoretic „Horia Hulubei”,  Magurele.
–    Colegiul National „Gh. Lazar”, Sibiu
–    Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, Timisoara
–    Colegiul National „Silvania”, Zalau


Manifestarea a fost organizata de catre INCDFP, coordonator al proiectului ROEDUSEIS in colaborare cu partenerii sai URBAN-INCERC si UBB-FSM.