Prezentare ROEDUSEIS in cadrul celei de-a opta editie a Conferintei de cercetare in constructii, arhitectura, urbanism

PREZENTARE ROEDUSEIS in cadrul celei de-a opta editie a Conferintei de cercetare in constructii, arhitectura, urbanism şi dezvoltare teritoriala a Institutului National de Cercetare Dezvoltare URBAN-INCERC, cu tema „Dezvoltarea durabila a mediului construit –de la viziune la realitate”, 3 octombrie 2014

Obiectivul conferintei a fost acela de a prezenta provocarile legate de dezvoltarea durabila a habitatului uman din prisma disciplinelor care il studiaza şi al celor conexe, pornind de la viziunea planificatorilor, dezvoltatorilor, managerilor publici şi decidentilor politici şi pâna la materializarea acesteia in practica, in mod concret. Invitatul de onoare, domnul Conf. univ. dr. Tom Johannes Kauko, de la Universitatea norvegiana de ştiinta şi tehnologie, membru al Asociatiei europene de geografie şi Comisiei ONU pentru Europa, a vorbit despre „Competitivitatea teritoriala in Noua Economie – strategii diferite pentru conjuncturi urbane diferite”.

Evenimentul a inclus şi prezentarea proiectului Roeduseis prin realizarea unei demonstratii privind impactul cutremurelor asupra constructiilor, sustinuta de dr. ing. Emil-Sever Georgescu, Director al Centrului European pentru Reabilitarea Cladirilor-ECBR in cadrul INCD URBAN-INCERC.

Au fost utilizate modele/machete cu inaltimi diferite si cu/fara pereti de umplutura, un echipament Bururu, tip carucior, un minisimulator seismic de tip japonez “Bururu” si alte minisimulatoare create de specialistii institutului (in cadrul Roeduseis; dotare SeismoLab III). Efectele observate sunt legate, in principal, de modul de oscilatie, de marimea deplasarilor orizontale, implicit de deformatii ale scheletului unei cladiri reale.

De asemenea, a fost prezentata lucrarea „Relatia dintre viziune si realitate in perceptia publica a sigurantei structurilor: rolul simulatoarelor seismice” (autori: E. S. Georgescu, V. Meita, C. S. Dragomir, D. Dobre), cu intentia clara de a promova si rolul oricaror materiale didactice in intelegerea aprofundata a comportarii sistemelor structurale ale cladirilor.