Excursie ROEDUSEIS la observatorul seismologic Cheia-Muntele Rosu

In cadrul activitatilor desfasurate in proiectul ROEDUSEIS, la data de 19.10.2013 a avut loc vizita unui grup de elevi (clasele a IX si a XI-a) de la Liceul Teoretic „Nicolae Balcescu” din Cluj-Napoca, liceu inclus in Reteaua ROEDUSEIS-NET, la Observatorul Seismologic Cheia – Muntele Rosu.

Vizita a avut ca scop initierea elevilor in fenomenologia seismica din România si a fost coordonata din partea consortiului de Lector dr. Nicoleta BRISAN de la Universitatea „Babes-Bolyai”, Facultatea de Stiinta si Ingineria Mediului. Din partea Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, informatiile de specialitate aferente obiectivelor propuse, in cadrul Observatorului, au fost oferite de catre dl. Ing. Valentin Dumitrescu, responsabilul Observatorului.

 

Observatorul Seismologic Cheia – Muntele Rosu

 

Cadrul didactic organizator din cadrul Liceului „Nicolae Balcescu” a fost Prof. (matematica) Corina SITARU care a fost insotita de Prof. (geografie) Felicia PALACIAN si Prof. (fizica, informatica) Corneliu BOCANET.
Dintre obiectivele propuse mentionam:

 

 

– Observarea contextului de plasare in teren a unei statii seismice

 

– Introducerea elevilor in domeniul undelor seismice si a propagarii lor, parte a  tematicii disciplinei de Fizica (cls.a XI-a)

 

– Familiarizarea cu tehnologia de inregistrare a undelor seismice in contextul in care, liceul dispune de un seismometru educational, achizitionat in cadrul proiectului si dedicat inregistrarii datelor seismice care ulterior vor fi  prelucrate de catre elevi pentru obtinerea unor parametri ai seismelor (magnitudine, pozitie epicentru etc.)

 

– Vizualizarea seismogramelor si initierea in modalitatile de calcul ale parametrilor mai-sus mentionati.

 

 

Prezentarea notiunilor esentiale intelegerii aspectelor urmarite s-a facut in cadrul Observatorului seismic, discutia purtata fiind una interactiva, cu implicarea elevilor si a dascalilor in cadrul prezentarii. Elevii s-au dovedit a fi interesati de problematica abordata si au adresat intrebari pertinente.

 
Prezentarii teoretice i-a urmat vizita in tunelul unde sunt amplasati senzorii de monitorizare a miscarii terenului si apoi in sala de comandament pentru vizualizarea seismogramelor inregistrate.