Suport tehnic pentru operarea si administrarea retelei (II)

Reţeaua Seismică Educațională din România cuprinde 17 seismometre educaționale: 11 seismometre orizontale SEP și 6 seismometre verticale Slinky, instalate în școlile participante.

Suport tehnic pentru operarea si administrarea retelei II_6

Reţeaua Seismică Educationala din Romania la momentul inchiderii proiectului (decembrie 2016)

5 seismometre educaționale au fost instalate în școlile noi ce au aderat la proiectul ROEDUSEIS: Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Satu Mare, Colegiul Naţional Andrei Mureșanu din Bistrița, Colegiul Naţional de Informatică din Piatra Neamţ, Colegiul Naţional Ghe.Munteanu Murgoci din Brăila și Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Constanta.


Înregistrările seismice în timp real de la 10 stații seismice profesionale de bandă largă, aparținând Rețelei Seismice Naționale a INCDFP, completează baza de date a Rețelei Seismice Educaționale.

Baza de date a Rețelei Seismice Educaționale se arhivează într-un server instalat în Seismolaboratorul INCDFP. Pe acesta rulează programul SeisComp cu ajutorul căruia se achiziționează datele în timp real de la seismometrele profesionale ale Rețelei Seismice Naționale și cele educaționale via RaspberryPi. Achiziția datelor de la seismometrul educaționale conectate la calculatoare cu sistem de operare Windows se face utilizănd programul jAmaseis, iar transferul datelor continue sau tăiate pe ferestre de eveniment se realizează prin programul TeamViewer de către un operator de la INCDFP. Vizualizarea datelor în timp real se poate face cu programul SeisGram_SeedLink Viewer.

Suport tehnic pentru operarea si administrarea retelei II_8

Fluxul datelor Rețelei Seismice Educaționale

Achiziția datelor pe calculatoarele cu sistem de operare Raspbian Linux se face prin protocolul seedlink și trimite către programul SeisComp local, iar transferul datelor în timp real se realizează prin protocolul seedlink către programul SeisComp instalat în calculatorul cu baza de date de la INCDFP. Vizualizarea datelor în timp real se realizează cu programul SeisGram_SeedLink Viewer. Fluxul datelor în Rețeaua Seismică Educațională este prezentat în diagrama de mai jos.