Colegiul National Gheorghe Munteanu Murgoci, Braila

COLEGIUL NAȚIONAL ”GHEORGHE MUNTEANU MURGOCI” are o existență de peste opt decenii și s-a afirmat de-a lungul timpului ca o adevarată citadelă a învățământului brăilean.

Nucleul său l-a constituit prima școală secundară de fete din Brăila, fondată la 1 septembrie 1919. Deschiderea festivă a cursurilor acestei școli a avut loc la 20 octombrie 1919 cu trei clase și 133 de eleve. Școala funcționa atunci într-un local închiriat de Primăria orașului Brăila, situat pe bulevardul Al. I. Cuza la nr. 273.

La 30 octombrie 1922 școala s-a mutat în localul său propriu. În 1923 a absolvit cursurile, prima promoție iar 192 de absolvente au susținut pentru prima dată examen de bacalaureat. Curând dupa înființare școala s-a extins creându-și anexele necesare: bibliotecă, muzeu, laboratoare, internat și cantină.

În 1929, în școală a fost fondată Societatea de lectură, devenită în 1933 Societate literară. Tradiția a fost continuată după 1954 de Cercul literar Mihai Eminescu condus de profesoara Lica Paulescu.

Institutia a funcționat ca școala de fete până în 1956, când în urma mixtării învațământului secundar a devenit școală mixtă. Numele LICEUL TEORETIC ”GHEORGHE-MUNTEANU MURGOCI”, a fost adoptat în cadru festiv, în anul 1971, în semn de prețuire pentru cel ale cărui începuturi de viață și muncă se leagă de Brăila.

Vezi pagina institutiei