Suport tehnic pentru operarea si administrarea retelei

Echipa care a instalat RSE ofera suport tehnic pentru solutionarea problemelor de ordin tehnic legate de functionarea si operarea retelei seismice educationale.

INCDFP asigura suport tehnic pentru operarea si administrarea retelei in trei moduri diferite:

1. Material tehnic scris dezvoltat pentru instalarea seismometrului educational (SEP) si a aplicatiei jAmaseis. In acest sens, a fost elaborat un material de 25 de pagini („Seismometrul educational SEP si aplicatia jAmaseis”) care contine instructiuni de instalare a seismometrului (asamblare, conectare la un calculator), instructiuni de instalare a aplicatiei jAmaseis, precum si instructiuni de configurare a seismometrului SEP si de conectare a acestuia cu aplicatia jAmaseis.

Seismometru SEP

Schema cu bratul oscilant atasat la cadrul seismometrului
bobina senzor prinsa de bratul oscilant

Cateva imagini preluate din manualul „Seismometrul educational SEP si aplicatia jAmaseis”: componentele seismometruului SEP (sus), schema cu bratul oscilant atasat la cadrul seismometrului, schema de montare avand bobina senzor prinsa de cadrul seismometrului (stanga jos), bobina senzor prinsa de bratul oscilant.

2. Suport tehnic on-line permanent – realizat prin intermediul aplicatiei TeamViewer. Acest program permite accesare si controlul de la distanta al fiecarui calculator legat la un seismometru SEP. Accesul la calculator se face pe baza unui ID si a unei parole unice pentru fiecare scoala. In acest fel, membrii echipei INCDFP care au instalat reteaua RSE pot urmari functionarea seismometrului si a programului de achizitie jAmaseis si pot interveni in orice moment pentru remedierea eventualelor probleme legate de achizitia datelor de la seismometrele educationale. De asemenea, prin intermediul aplicatiei TeamViewer se pot face actualizari ale programelor utilizate: de exemplu, programul de achizitie jAmaseis a fost actualizat de doua ori in anul 2014, prima oara la versiunea 1.0.0 si a doua oara la versiunea 1.0.2, verisune care este instalata in prezent pe toate calculatoarele.

                                 Suport_tehnic_operarea_retelei_4Suport_tehnic_operarea_retelei_5

Interfata programului TeamViewer si calculatoarele din scolile participante in proiect care sunt on-line. Accesarea prin intermediul TeamViewer a formelor de unda inregistrate de seismometrul SEP instalat la Colegiul National „Barnutiu” din Zalau.

3. Suport tehnic telefonic – doar in cazul in care se constata ca seismometrul nu mai este calibrat cum trebuie sau ca unul din calculatoare nu mai apare in retea (din diferite motive se poate intrerupe legatura la Internet), persoana responsabila de buna functionare a seismometrului din scoala respectiva este contactata telefonic de catre o persoana de la INCDFP si indrumata sa recalibreze seismometrul sau sa reconecteze calculatorul la Internet