Seminarii de prezentare in scoli a initiativei

Actiunea II.1 Seminarii de prezentarea a proiectului (scop, obiective, mod de implementare si Proiectul ROEDUSEIS-NET cuprinde in planul activitatilor propuse, dupa etapa de elaborare a materialelor educationale, o etapa care are ca nucleu organizarea unor intalniri directe intre reprezentantii consortiului si reprezentantii scolilor din Romania implicate in proiect.

Perioada dedicata acestor intalniri directe s-a desfasurat in doua etape dupa urmatorul calendar:

Etapa I

04.03.2013 – Colegiul National „Gh. Lazar” Sibiu
05.03.2013 – Liceul „Grigore Moisil” Timisoara
06.03.2013 – Colegiul National „Silvania” Zalau
07.03.2013 – Liceul Teoretic „Nicolae Balcescu” Cluj-Napoca

Etapa II

 23.04.2013 – Colegiul National “Mihai Viteazu”, Complexul Educational “Lauder” Bucuresti
24.04.2013 – Liceul Teoretic “Andrei Muresanu”, Scoala Gimnaziala Ghimbav, Brasov
25.04.2013 – Colegiul National ”A.I. Cuza” Focsani
26.04.2013 – Colegiul “Costache Negruzzi” Iasi
29.04.2013 – Liceul Teoretic  “Decebal” Constanta

Actiunea a avut un caracter itinerant, cu intalniri programate in cadrul scolilor din teritoriu. La aceste intalniri au participat un numar foarte mare de cadre didactice, in principal profesori de fizica si geografie dar si profesori de matematica, informatica si invatatori. De asemenea, au participat la intalnire si persoanele din conducerea scolilor care au facut aprecieri asupra inititivei proiectului. In unele scoli, au fost prezenti in sala si elevi, in special din clasele X si XI dar si din ciclul gimnazial. Prezenta lor a fost oportuna in contextul in care, ei reprezinta o componenta importanta a grupului tinta careia proiectul nostru i se adreseaza.

In prima parte a intalnirilor a fost prezentat proiectul ROEDUSEIS-NET (Dr. Ing. Dragos Tataru /Dr. Fiz. Bogdan Zaharia – INCDFP)  punandu-se in evidenta cadrul de desfasurare, scopul urmarit, etapele de realizare si rezultate obtinute pana la ora actuala in cadrul proiectului.

Partea a doua a fost dedicata prezentarii materialelor educationale elaborate in cadrul primei etape a proiectului:

1.   Notiuni de seismologie – teorie si activitati practice (Dr. Ing. Dragos Tataru /Dr. Fiz. Bogdan Zaharia – INCDFP)
2.   Efectele cutremurelor asupra mediului natural – teorie si activitati practice (Lector dr. Nicoleta Brisan – UBB-FSIM)
3.  Efectele cutremurelor asupra mediului construit – teorie și activitți practice – (Dr. Ing. Emil-Sever Georgescu, Dr. Ing. Daniela Dobre, Dr. Ing. Claudiu Sorin Dragomir – URBAN INCERC)
4.   ”Este nevoie de educatie seismologica in scoli?” (Psiholog dr. Speranta Tibu (INCDFP/ISE)

Partea finala a intalnirii a fost dedicata discutiilor asupra proiectului in general si a materialelor didactice dezvoltate, a modului de implementare a lor in functie de particularitatile fiecarei scoli. Cu ajutorul unui chestionar completat de catre cadrele didactice, a fost obtinut si un feedback asupra materialelor prezentate.  Au fost discutate de asemenea, aspecte tehnice privind instalarea seismografelor si au fost creionate perioadele in care se va face aceasta instalare.

In concluzie, putem aprecia ca aceasta actiune desfasurata in colaborare cu scolile implicate in proiect a fost una de succes, care si-a atins scopul propus, definind cadrul de desfasurare a activitatilor educative propriu-zise in aceste scoli si creand noi cai de colaborare in viitor.