Workshop ROEDUSEIS 4-6 martie 2015, Ghimbav, Brasov

Consorţiul proiectului ROEDUSEIS a organizat în perioada 4-6 martie 2016 în localitatea Ghimbav, jud. Brasov, un workshop pentru profesorii din invatamantul preuniversitar. Co-organizator si gazda evenimentului a fost Scoala Gimnaziala Ghimbav, reprezentata prin Prof. Radu Chivarean, directorul institutiei. Evenimentul a fost organizat în cadrul Acțiunii 3.4 etapa V/2016 care are ca scop organizarea de module didactice iniţiate de către specialişti din cadrul consorţiului şi continuate prin intermediul educatorilor/profesorilor ce vor beneficia de suport pe tot parcursul anului şcolar. Tema workshop-ului a fost “Seismologia în școli. Activităţi și module didactice pentru profesorii din cadrul rețelei ROEDUSEIS”. Prezentările au fost susținute de către reprezentanții instituțiilor partenere, profesori participanti si un invitat special de la Facultatea de Fizica, UB. Sesiunile au cuprins exemple practice și sugestii metodologice pentru cadrele didactice care doresc să susțină activități cu elevii pe această temă.

Profesorii participanti au reprezentat, in egala masura, scoli parte a retelei ROEDUSEIS si scoli noi ce si-au manifestat interesul de a deveni membri ai aceastei retele educationale.

Workshopul a debutat cu o prezentare a situaţiei proiectului şi a activităţilor derulate până în prezent (Dr.ing. Dragoş Tătaru, INCDFP) precum si o expunere a asteptarilor pe care partenerii din proiect le au de la acest workshop.

Ghimbav_01Ghimbav_02

Ghimbav_03Ghimbav_04

Profesorii participanţi au prezentat la rândul lor activităţile şi modul în care au utilizat în anul şcolar 2015-2016 materialele educationale dezvoltate în cadrul proiectului şi distribuite fiecărei şcoli în parte în etapa precedentă. Unii dintre ei s-au implicat chiar la nivel de dezvoltare a unor instrumente de cercetare sau programe ce pot fi utilizate in scoli ca material educational (Ex: Prof. Serbu Florin, Liceul Carmen Sylva, Eforie Sud – Dezvoltarea digitizorului unui seismometru educational bazat pe sistemul Andruino).

Este de menţionat că fiecare unitate şcolară a utilizat aceste materiale, activităţile fiind dintre cele mai diverse. Aici putem menţiona: ore cu activităţi practice la  materii predate din programa scolara (ex: fizică –  unde seismice, geografie –  plăci tectonice ș.a.), ore în cadrul unui cerc opţional, etc. Aceste activităţi educaționale au fost însoţite, în cazul celor mai multe dintre şcoli, şi de activităţi de diseminare. Diseminarea s-a făcut atât prin intermediul unor articole sau informări în revistele şcolare sau pe pagina de internet a scolii, cat şi prin prezentari in cadrul cercurilor pedagogice şi la inspectorate şcolare.

A doua parte a workshop-ului a fost dedicată în exclusivitate expunerilor teoretice şi activităţilor practice bazate pe datele seismice înregistrate de către seismometrele instalate în şcoli. Prima sesiune a fost susţinută de către Dr. fiz. Bogdan Zaharia (INCDFP) si a constat in prezentarea a 3 tipuri de seismografe educationale, modul de instalare, calibrare si operare optim pentru a obţine înregistrări utile activitatilor bazate pe date seismice. Au fost facute precizari importante referitoare la criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca un amplasament al unei statii de inregistrare seismica (seismograf) si impactul pe care nerespectarea acestor criterii il va avea asupra functionarii si  asupra datelor inregistrate.

Ghimbav_05Ghimbav_06

 

Workshopul  a continuat cu 2 sesiuni paralele de activitati practice, prima constand in prezentarea modalităților de utilizare a datelor înregistrate de catre seismometrul educational sau a datelor provenite din alte surse în activități didactice desfășurate cu elevii (nivel liceu, în special) în sălile de clasă. Programele necesare, modul de configurare si utilizare a lor, platforma online ROEDUSEIS si activitățile posibil a fi  dezvoltate cu ajutorul lor, au fost prezentate de catre Dr.ing. Bogdan Grecu (INCDFP).

Ghimbav_07 Ghimbav_08

Cea de-a doua sesiune paralela a constat in prezentarea si realizarea unor activitati bazate pe materiale la indemana, prin care pot fi explicate, pe intelesul elevilor, fenomene precum lichefierea, generarea undelor, propagarea undelor, etc. Impactul cutremurului asupra cladirilor a fost explicat printr-o activitate in care, lucrand pe grupe, profesorii au fost solicitati sa construiasca macheta unei  cladiri care sa reziste cat mai mult la vibratiile induse de seism, simulate cu ajutorul unei „mese vibrante” educationale.

Ghimbav_10 Ghimbav_09

Ghimbav_11Ghimbav_12

Ultima sesiune a workshopului a fost organizata sub forma unor focus grupuri, organizate pe discipline si niveluri educationale, avand ca scop final identificarea unor posibile modalitati concrete de introducere în activitatea  didactică a resurselor educationale ROEDUSEIS. În acest sens a fost pusă în discuție atât posibilitatea derulării unor activități cuprinse în materialele educaționale ROEDUSEIS în contextul conținuturilor programelor școlare ale diferitelor discipline cât și posibilitatea introducerii în curricula școlară a unei noi discipline de seismologie cu caracter opțional. Sesiunea a fost moderata de Conf. dr. Nicoleta Brisan (UBB-FSIM).

Ghimbav_14 Ghimbav_13

In finalul workshopului, invitatul special Dr. Vasile Bercu, profesor si prodecan al Facultatii de Fizica, UB, a prezentat proiectul SCIENTIX (www.scientix.eu), o colectie de resurse si proiecte educationale la indemana profesorilor.

Cadrele didactice care au participat la acţinile din cadrul acestui workshop sunt profesori preuniversitari de la şcoli actual si viitor implicate în proiect:

–              Liceul Teoretic “Andrei Mureșanu” Brașov

–              Școala Gimnazială Ghimbav, Brașov

–              Scoala Gimnaziala Nr.9 „Nicolae Orghidan”, Brasov

–              Colegiul Naţional “Gh Munteanu-Murgoci”, Braila

–              Colegiul National „Mihai Eminescu”Satu Mare

–              Colegiul National „Carmen Sylva”, Eforie-Sud

–              Liceul Teoretic  “Decebal”, Constanța

–              Colegiul National “Costache Negruzzi”, Iași

–              Scoala „Gheorghe Magheru”, Caracal, Olt

–              Liceul „Tudor Vianu”, Bucuresti

–              Colegiul National „George Baritiu”, Cluj

–              Liceul Teoretic „Horia Hulubei”,  Măgurele.

–              Colegiul Național „Gh. Lazăr”, Sibiu

–              Scoala Gimnaziala „Regina Maria”, Sibiu

–              Liceul Tehnologic Mirsa, Sibiu

–              Colegiul National  de Informatica „Piatra-Neamt”

–              Colegiul National “Andrei Mureșanu” Bistrita

Ghimbav_15

Ghimbav_16

Manifestarea a fost organizată de către INCDFP, coordonator al proiectului ROEDUSEIS în colaborare cu Scoala Gimnaziala Ghimbav și UBB-FSIM.